FOD Justitie maakt toegang gerechtsgebouwen via ‘draaipoortjes’ gebruiksvriendelijker

28.06.2019

Hebt u het ook al meegemaakt? Net op tijd voor de zitting, maar het automatische ‘draaipoortje’ dat u via het scannen van uw advocatenkaart toegang geeft tot het gerechtsgebouw doet het niet. Of al even vervelend… uzelf raakt nog net op tijd door het draaipoortje maar uw rolkoffertje met alle dossiers blijft halfweg steken. 


Een automatisch ‘draaipoortje’ werd eind vorig jaar voor het eerst in gebruik genomen in het gerechtsgebouw van Brussel, dat voordien enkel via een scanstraat toegankelijk was. Dankzij een ingebouwde chip in uw advocatenkaart herkent de scanner aan het draaipoortje u als advocaat en wordt het draaipoortje geactiveerd.

Blijkt nu dat ondanks het gebruik van een geldige advocatenkaart de toegang soms geweigerd wordt. Het probleem ligt niet bij de kaart, noch bij het systeem maar is het gevolg van het tijdslot dat FOD Justitie in het draaipoortje installeerde.

Om frauduleus gebruik bij het binnengaan van een gerechtsgebouw tegen te gaan (bvb. het doorgeven van de kaart) werden er immers twee tijdsvertragingen in het systeem ingewerkt. Die werken als volgt: wanneer de kaart  als ‘geldig’ wordt ingelezen (en er GROEN licht verschijnt) moet u binnen de 3 seconden in het draaipoortje stappen, zodat het inwendige systeem detecteert dat er daadwerkelijk iemand in het poortje staat. Doet u dat niet, dan is de rechtmatige beurt vervallen en belet een tweede timer van 3 minuten dat de kaart voor een tweede keer, kort na de eerst keer, wordt aangeboden. Pas na die 3 minuten kan u uw kaart dus opniew scannen.

De boodschap van FOD Justitie luidt als volgt: zorg ervoor zo snel als mogelijk na het groene licht van de lezer in het draaipoortje te stappen.  FOD Justitie  beloofde wel om de instaptijd tot 5 seconden te verlengen, zodat personen met bagage iets meer tijd hebben om zonder hindernissen door het draaipoortje  te geraken. Eind juni zal dit ook al het geval zijn voor het gerechtsgebouw van Charleroi en daarna zullen ook draaipoortjes van andere gerechtsgebouwen worden aangepast.

{ ga terug }