Met de advocatenkaart door nieuwe toegangspoort in Brussels gerechtsgebouw

15.10.2018

Vanaf 15 oktober kunnen advocaten het Justitiepaleis op het Poelaertplein in Brussel betreden via de nieuwe draaideur. Via die poorten hebben enkel advocaten en personeel van de rechtbank toegang tot het gebouw. Advocaten moeten hun advocatenkaart scannen vooraleer de automatisch beveiligde draaideur opent. 

Elke advocaat ingeschreven aan een Belgische balie is verplicht een advocatenkaart te hebben volgens art. 139bis van de Codex Deontologie voor Advocaten. Met die kaart krijgen advocaten toegang tot gerechtsgebouwen en gevangenissen, en kunnen ze online diensten raadplegen zoals RegSol en DPA-Deposit of -Box. 

Meer informatie over de advocatenkaart lees u hier. 

Update advocatenkaart

Advocaten moeten eerst nog een update laten doorvoeren aan de chip van hun advocatenkaart, om hun advocatenkaart compatibel te maken met het beveiligingssysteem van de toegangspoort. Daarvoor kunnen ze terecht aan het onbemande scantoestel bij de balies van Brussel, Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Limburg. Elke advocaat kan aan een van die 6 balies terecht. De update gebeurt door de advocatenkaart een vijftal seconden voor het toestel te houden. Er moeten verder geen handelingen uitgevoerd worden

Diplad werkte dit project uit in opdracht van en in samenwerking met beide beroepsordes (OVB en OBFG)

{ ga terug }